jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

MODE | november 26, 2018

2018 Retro Style // Hvad er retro?

Retro er et begreb vi alle kender, og vi bruger det tit i sammenhæng med møbler, tøj, musik, elektronik og trends, men hvad betyder ‘retro’ rent faktisk?

Begrebet retro blev født tilbage i 1960’erne, men finder sine rødder i latin, hvor retro betyder ‘baglæns’ eller ‘i fortiden’. Ordet retro blev derfor brugt til at beskrive mode/stil, som blev inspireret af tidligere mode. Stilarter, der havde gjort indtryk flere generationer tilbage, var kilden til ny mode, og denne stil blev kaldt retro.

Siden 1960’erne har der været flere bølger af ‘genganger-mode’, som har været inspireret af tiderne før. Et eksempel vi kender rigtig godt er blomstrede sommerkjoler. En klassiker som vi kender fra Morten Korchs mange film, hvor tidens mode blev influeret af filmstjerner. Den blomstrede sommerkjole er et glimrende eksempel på retromode. Det ene år er den til at finde i alle butiksvinduer, hvorefter det næste år er den væk igen. Men VUPTI – så er den tilbage igen.

På billedet ses to unge kvinder, som sidder på en farverig sportsbane. Begge kvinder er klædt i Fila-tøj fra top til tå. På billedet ses Fila crop tops, Popper pants, Disruptor II sneakers og Fila tracksuit. Alt sammen i de klassiske blå, hvide gule og røde Fila-farver.

Hvad har retrostil med JD Sports at gøre?

Masser! Sneakers, sko og støvler rider igennem en verdensomspændende retrobølge i dette øjeblik. Modeller, som førhen hørte fortiden til, springer op som paddehatte på en våd græseng. Alle de største mærker genudgiver deres verdenskendte klassikere i mange udgaver, som spænder fra simple, farverige, tynde, tykke, varme og lette udgaver. Retrostilen har noget at byde på for enhver smag, og her får du en liste af JD Sports favoritter, som har gjort det største indtryk i 2018 retromode. Også kaldet dad shoes og chunky sneakers!

Nike Air Monarch // Nike Air M2K Tekno

Nike Air Monarch ramte hylderne i 2002, og denne sneaker viste ingen tegn på at blive et fremtids modefænomen. Modellen kom dengang lidt sent ud på markedet og solgte ikke særlig godt.

16 år efter var det Nike Air Monarch’s TIME TO SHINE! Retrobølgen skyllede liv i højhælede gummisko, chunky sneakers og trenden dad shoes, hvilket gav Nike muligheden for at genudgive Nike Air Monarch DNA i en ny frisk udgave; Nike Air M2K Tekno! Modellen har taget 2018 med storm, og kan ses overalt i gadebilledet. Tjek de mange udgaver og modeller her.

På billedet ses et par ben stå på en kant i et urban miljø. På fødderne ses et par Nike M2K Tekno med hvid/sort sål og hvid overdel med orange, sorte og blå detaljer.
På billedet ses to par sneakers liggende på en vej. Billedet er taget oppefra med de 4 sneakers i centrum. Modellen af disse sneakers er Fila Disruptor II. Begge sæt har hvide såle, men det ene sæt er i guld og det andet i sølv. En garanteret opmærksomhedsrøver i gadebilledet.

Fila Disruptor // Fila Disruptor II

Tilbage i 1996 lancherede Fila modellen Disruptor. Modellen skabte masser af opmærksomhed med dens skarpe design. Sneakerens høje gummisål med savtænder samt det enkle og gennemførte design faldt lige i folkets smag. Da 2018 bød på chancen for en ny retrostil, var det ikke svært for Fila at komme på modellen de skulle udgive. Fila Disruptor II er klart den sko der satte skub i retrostilen her hos JD Sports!

Puma RS-100 // Puma RS-0

Puma RS-100 blev lanceret tilbage i 1986 og blev anset som værende en yderst avanceret sneaker for sin tid. Kort tid efter udgav Puma modellen RS COMPUTER, en sneaker som kunne kobles til computeren og justeres efter dit personlige behov. Nytænkende, det må man sige! Disse modeller lagde grunden for 2018’s frækkeste model: Puma RS-0. Modellen byder på både simpel og modig stil, som er den perfekte balance mellem galt og genialt. Se vores udvalg af Puma RS-0 her.  

 

På billedet ses et par ben hænge ud over en kant i et urban miljø. På fødderne ser du et sæt adidas Origilans Falcon på hvid sål, sort overdel og grå detaljer.
på billedet ses en PumaRS-0 sneaker. Sålen er hvid og overdelen er sort med grønne detaljer. I baggrunden ses legoklodser i flere forskellige størrelser. Legoklodserne er i samme farvespil som sneakeren.

Adidas Falcon Dorf // Adidas Falcon

En sneaker der har fået særlig opmærksomhed i 2018, for sit retro og flotte design, er adidas Falcon. Modellen vandt hjertet hos celeb Hailey Baldwin, som gav denne sneaker sit personlige stamp of approval og sit helt eget modeshow! Modellen er inspireret af 1997’s adidas Falcon Dorf model, som er en klassiker når der tales om chunky sneakers og ‘dad shoes’. Falcon-modellen blev også grundlaget for andre giganter fra adidas; nemlig adidas Yung-96 og adidas Yung-1!

Andre modeller har også sat sig godt på hylderne i skumringen af 2018’s retrobølge. Fila Ray, Fila Spaghetti, Nike Air Force 1, Nike Air max 95, Skechers D’Lites, Ellesse Plativo, Puma Thunder og New Balance 608. Alle er eksempler på, at klassiske ‘dad shoes’ og ‘chunky sneakers‘ passer perfekt ind i nutidens retromode.

JD Sports tilbyder også et stort udvalg af retroinspirerede stilarter indenfor tøj. I takt med denne 2018 retrobølge skyller hen over os, er der blevet vakt live i datidens designs hos verdens største mærker som Nike, Champion, Ellesse, Fila, Kappa og adidas. Tjek JD Sports store samling af retromode, og kom lidt retrokrydderi på din hverdag.

På billedet ses to unge mænd i en vaskehal. Begge står med ryggen mod en vaskemaskine. Billedet udstilles som værende i dunkle farver, og skaber følelsen af retro. anden til venstre har en blå og rød Fila trøje på. Manden til højre har en blå, hvid og rød Champion jakke på.

Retro er kommet for at blive… for så at forsvinde lidt.. for så at blive igen. Men andre ord: En ting der aldrig går af mode, er mode!

Vil du læse mere om moden i 2018, og hvad der rør sig i skumringen af denne retrobølge, så læs også:

Hvem er JD Sports?
Tracksuits
Modig og Chunky; Falcon – adidas Originals
Back to the 90’s: Skechers er tilbage
Årets største sneaker-trends i 2018.
Wanna velour?

Flere indlæg som dette

MODE | februar 16, 2024

Make Moves med Mercier

SNEAKERS | december 30, 2022

New Year, New Me

Næste indlæg