jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SNEAKERS | juni 8, 2023

Vandring for begyndere

Vandring er en vidunderlig måde at fordybe sig i naturen. Med benene som transportmiddel, og kun det du absolut har brug for på ryggen, kan du udforske naturens skønhed i dit eget tempo. Med lidt planlægning og forberedelse er vandring en aktivitet, som næsten alle kan nyde godt af.

Hvis du altid har haft lyst til at gå på opdagelse i naturen, så er det på tide, du kommer ud i det blå! Læs videre og få nogle gode råd til forberedelse, og hvilke sko der passer til dit behov.

mand vandrer i naturen

Vælg en rute

Det er altid nemmere at komme ud ad døren, hvis turen allerede er planlagt. Du får også mulighed for at tilrettelægge din rute, så både længde og sværhedsgrad passer perfekt til dig. Vandreture behøver ikke være på længde med Hærvejen eller Caminoen, så hvis du kun har en eftermiddag i weekenden, må du ikke lade det stoppe dig!

Der er flere måder at finde en god rute på. Guidebøger og Google er et godt sted at starte. Her får du et hav af information om ruter, sværhedsgrader og diverse seværdigheder, du kan se på din tur. Det kan dog være begrænset, hvor mange lokale ruter det er til at opsnuse på nettet. Så hvis du ikke er helt klar på at investere i en guidebog, kan du tage på biblioteket eller spørge din omgangskreds og de lokale i din omegn. Det kan være, du støder på en anden vandrer, som mangler en partner at tage med på tur.

Selvom det er nemt at holde sig til de ruter, som er blevet anbefalet, så er det skønne ved naturen, at du kan gå på opdagelse helt uden forbehold. Det kan også være, at du ikke kan finde en rute nær dig, så er denne valgmulighed perfekt, hvis du har mod på at opleve naturen helt tæt på. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke altid er lige nemt at finde vej, hvis du ikke holder dig til de afmærkede stier, så ha’ telefonen ved hånden, hvis du farer vild. Sværhedsgraden af vandreturen stiger også drastisk, når du forlader de pæne stier for at gå på opdagelse, så forvent ikke, at du kan gå lige så langt i den bløde skovbund eller de sandede klitter.

mor med børn i skoven. Vandring

Gear up!

Der er masser af udstyr til vandreturen, men det vigtigste er nok at finde de rigtige vandresko, som passer til dit behov. For langt de fleste er low-cut vandresko det perfekte match. Så medmindre du skal en tur i bjergene og har brug for ekstra ankelstøtte, så behøver du ikke investere i vandrestøvler. Hvis det er et par vandresko, som du er på udkig efter, har du to valg; Den klassiske vandresko eller den lettere trail-løbesko. Læs videre nedenfor, for at finde ud af hvilken type passer bedste til dig.Klassiske Vandresko

For langt de fleste er den klassiske low-cut vandresko det bedste valg. Denne type sko er langt stivere og mere solid end trail-løbeskoene, hvilket sørger for, at du nemt kan befærde dig over blandet terræn med hele din oppakning. Derimod er de langt lettere end en full-on støvle. Den solide sammensætning af vandreskoen forhindrer skoen og mellemsålen i at falde sammen på de længere ture. Vi ser ofte materialer såsom læder og slidstærkt nylon blive brugt i modsætning til mesh. Beskyttelse mod forhindringer som sten og rødder består ofte af en tåkap af gummi samt en stiv mellemsål, når du går i ujævnt terræn. Selvom vandresko forbindes med at færdes i naturen, kan de fleste modeller sagtens bruges i hverdagen. Man skal dog være opmærksom på, at ydersålen slides meget hurtigere på fortovet.

JD anbefaler: Salomon Speedcross 3, Merrell Moab Speed GORE-TEX, adidas Terrex Swift R3 GORE-TEX.Trail Runners

Hvis du skal hurtigt over stok og sten, så bør du overveje et par trail-løbesko. Denne type sko er blevet meget populær i de sidste par år for at være den ultimative letvægtsmulighed. Du skal dog huske, at denne type sko ikke er tradionelt vandre- & backpacking fodtøj. Trail-løbesko er fleksible og super komfortable, og deres overdel af mesh sørger for, at dine fødder holder sig friske. I modsætning til den klassiske vandresko er ankelstøtten mindre, og de har ikke meget tå-beskyttelse. Dette gør dem perfekte til løb på stier i skoven og kortere vandreture uden en tung rygsæk. Den bløde mellemsål giver god stødabsorbering på løbeturen, men den holder sig ikke fantastisk på længere ture. Så hvis du planlægger en vandreferie, hvor du skal gå mange kilometer hver dag, så er den klassiske vandresko at foretrække.

JD anbefaler: Nike Pegasus Trail, Under Armour Bandit Trail, Merrell Agility Peak 4.

Uanset hvilken sko-type du vælger, skal skoen være gået til, inden du tager på længere ture. Det er også vigtigt at bruge sokker i nylon eller uld i stedet for bomuld!

Følg med her på bloggen hvor vi i løbet af sommeren vil komme med forslag til ruter, og hvad du skal være opmærksom på hvis du vil på vandreferie.

Flere indlæg som dette

SNEAKERS | januar 11, 2024

Move Big med JD

SNEAKERS | september 24, 2023

On the Move med Mercier

Næste indlæg