Uanset om du er en habil løber selv, eller om du slet ikke interesserer dig for noget, der har med løb at gøre, så er det næsten uundgåeligt ikke at vide bare en smule om, hvad et maraton er.
Der er i hvert fald ingen tvivl om, at et maraton er en langdistancedisciplin indenfor løb. Mere præcist en distance på hele 42,195 kilometer. Altså ikke hvad der svarer til en lille søndags løbetur – i hvert fald ikke for de fleste af os.
Legenden om et Marathon
Hvis man er lidt historisk nysgerrig, så har man muligvis hørt om legenden om Marathon.
Oprindeligt er Marathon en by i Grækenland, og det siges, at disciplinen maraton blev til ved slaget om Marathon 490 f.Kr.
Her slog den athenske hær de persiske tropper, og budbringeren Pheidippides måtte løbe de hele 42 kilometer til Athen for at overbringe de gode nyheder om slagets resultat.
Da han ved sin ankomst meddelte sejren, skulle han efterfølgende være faldt død om af udmattelse.
Ved de Olympiske Lege i 1896 iscenesatte man et løb svarende til den disciplin, vi kender i dag.
Copenhagen Marathon
For bare få dage siden var store dele af København afspærret for almindelig trafik – Efter 2 års pause er Copenhagen Marathon endelig tilbage i de københavnske gader. Det er et årligt sportsevent, der optager mange i både dagene op til, under og efter, og hvor der hver gang er over 10.000 deltagere fra hele verden.
Det betegnes nærmest som en folkefest med musik og glade mennesker i gaderne, hvor mange tilskuere møder op for at heppe på de mange løbere, der har givet sig i kast med de 42,195 kilometer.
Men hvornår startede Copenhagen Marathon egentlig? Og hvordan har det udviklet sig over tid?
Det kigger vi lidt nærmere på i dette post, så læs endelig videre, hvis du er nysgerrig på historien.
Copenhagen Marathon Historie
Det første maraton fandt sted i 1980. Dengang var løbet væsentlig mere mandsdomineret, end det er i dag. Faktisk var der blot 47 kvinder ud af de i alt 995 løbere i det første løb tilbage i 1980. Det er nogle helt andre tal i dag, hvor størstedelen af deltagere dog stadig er mænd, men andelen af kvindelige deltagere er nu helt oppe på mindst 25%.
Når man i dag som tilskuer kigger på de mange løbere i Københavns gader, så vil man kunne se, at der er deltagere fra hele verden.
Sådan har det ikke altid været. Da det første løb fandt sted, var de 995 deltagere udelukkende fra Danmark.
Før i tiden var der ikke lige så meget støtte omkring eventet, som der er i dag. Tilbage i 1980 var der ikke små koncerter undervejs og heller ej en stor mængde tilskuere på ruten, som stod klar med en highfive. Tværtimod! Dengang var der følgebiler, som hjalp til med at afgrænse ruten for trafik, og ellers var det bare at løbe derudaf på egen hånd.
Det må siges, at være anderledes i dag, hvor der både pyntes op, heppes og spilles musik som opbakning til de mange deltagere.
Copenhagen Marathon 2022
I år løb Copenhagen Marathon af stablen for 43. gang, og der var hele 11.295 deltagere tilmeldt. Ud af de mange deltagere var over 50% danske løbere.
Til slut var der 9.586 deltagere som krydsede målstregen.
Desværre var det ikke en dansker, som tog den endelige sejr i år, men i stedet Berhane Tsegay fra Eritrea med en fremragende tid på 2:08:23.