Søndag den 8. marts er det International Women’s Day. Hvert år på denne dato fejrer vi KVINDERNE. Dagen er central i kampen for kvinders rettigheder og ligestilling verden over.
Dengang i 1909
International Women’s Day blev først organiseret i 1909 af The Socialist Left Party i New York. I 1910 blev det af tyske Clara Zetkin på International Socialist Women’s Conference foreslået, at den 8. marts hvert år fremover skulle hylde de arbejdende kvinder, og dermed fik International Women’s Day sin faste plads i kalenderen.
Selvom dagen er internationalt anerkendt, er der dog stor forskel på hvordan denne fejres verden over. I nogle lande er det en national helligdag, hvorimod den i andre lande stort set ignoreres. Det er både en dag til protester og en dag til fejring af det vidunderlige væsen, der er kvinden.
Ligestilling i Danmark
Men hvad med Danmark? Hvordan står det egentlig til med kvinders rettigheder og med ligestillingen generelt?
Bredt set betragter vi Danmark som et land, hvor der er ligestilling. Men du skal ikke foretage ret mange googlesøgninger eller se ret mange debatprogrammer, før ridserne i lakken bliver tydelige. Vi kan jo altid starte med de tørre tal, der taler som bekendt taler deres eget tydelige sprog. Mænd tjener i gennemsnit 14 til 18 procent mere end kvinder. 70 procent af topledere i det offentlige er mænd, med det i mente at 70 procent af alle ansatte i det offentlige er kvinder…. Og så har du nok fanget pointen.
Selvfølgelig kan ovenstående diskuteres, og mange andre detaljer og nuancer kunne berige dette indlæg. Men for at det ikke skal blive alt for langhåret på en fredag, stopper vi her. Hvis det har sat tankerne i gang, hvis du bare engang imellem fremover stopper op og overvejer begrebet ligestilling, er missionen fuldført.
Each for Equal
I år er temaet for International Women’s Day Each for Equal. På den officielle hjemmeside stiller man spørgsmålet: How will you help forge a gender equal world?
I Danmark findes der mange seje kvinder, som stiller op og stiller sig frem. Kvinder der kæmper for ligestilling med sig selv som våben. De er med til at gøre opmærksomhed på den ulighed, der findes i vores samfund, ikke kun mellem kønnene. De ser også på spørgsmålet i forhold til race, seksualitet og kropsidealer.
Sej dansk dame
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag, vil vi gerne hylde en af de mange seje kvinder i Danmark som kæmper for ligestilling, og måske samtidig inspirerer dig til overveje, hvordan du kan hjælpe til med at skabe en mere lige verden.
Pernille Harder er dansk landsholdsspiller, hun er en af de dygtigste, vi har og er flere gange hyldet som årets fodboldspiller.
Pernille fortjener din og min og alle andres respekt, fordi hun kæmper for ligestilling. I kraft af sit virke som fodboldspiller på landsholdet er det fortrinsvis der, fokuset er. I Danmark får herrelandsholdspillerne mere, når de stiller op til kamp med landsholdet, end kvinderne gør. Er det fair? I flere interviews har Pernille Harder stillet sig kritisk overfor dette og siger blandt andet i en artikel til TV2 Sporten: Hvorfor skal vi ikke have de samme vilkår som mændene, bare fordi vi er kvinder?
Udover at være en knaldhamrende dygtig fodboldspiller og talskvinde for lige vilkår kønnene imellem er Pernille Harder også blevet en rollemodel for mange især unge mennesker. I 2019 gik et billede af hende og den svenske landsholdsspiller Magda Eriksson viralt på de sociale medier. Efter Sverige slog Canada ved verdensmesterskaberne delte de to et kys, som det mest naturlige i verden men med den efterfølgende opmærksomhed billedet medførte, gik det op for Pernille Harder og Magda Eriksson, at mange mennesker nu så dem som forbilleder.
Pernille har selv delt billedet på sin instagramprofil med de inspirerende ord: No one should ever be judged by who they fall in love with and no one should ever feel ashamed of being themselves.
Når nogen stiller op og går forest i denne vigtige debat omkring ligestilling, fortjener de stor ros og anerkendelse. Det gør Pernille Harder, og derfor ønsker vi at gøre opmærksom på hendes awesomeness her på bloggen.
Der findes mange seje danske kvinder og mænd, som er klar til at slå et slag for ligestilling. Hvis du har lyst til at blive klogere på emnet, kan du blandt andet prøve at søge efter: Sofie Hagen, Cecilie Nørgaard, Henrik Marstal og/eller Rasmus Brygger.
God fornøjelse og glædelig kampdag søndag den 8. marts!